Składniki:
pół kg mąki
opak. cukru waniliowego
opak. proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
kostka margaryny
jajko
opak. masy makowej [ja użyłam z Bakallandu]
jajko
skórka z jednej pomarańczy
łyżka masła
łyżka cukru
Przygotowanie:
Przesiać mąkę do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, roztopioną margarynę, jajko. Zamieszać na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie posiekać drobno skórkę pomarańczy. Obsmażyć na maśle, dodać cukier. Smażyć ok. 5 min do czasu kiedy skórka straci gorzki smak i stanie się miękka. Masę makową wymieszać z jajkiem.
Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę do tarty [ zostanie spory zapas ciasta z którego można zrobić ozdobę ciasta]. Nałożyć masę makową. Piec 20 min w temp. 200 st. a następnie 10 w temp. 160 st. Na jeszcze ciepłe ciasto nałożyć skórkę pomarańczową. Ciasto jest dobre gdy po wystygnięciu spędzi godzinę w lodówce. Do ciasta pasują lody pomarańczowe lub malaga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz