niedziela, 4 kwietnia 2010

Wielkanocne ciasto

Z okazji świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim zdrowia, spełnienia marzeń i samych pogodnych dni. Z tej okazji chciałabym podzielić się nowym przepisem na wielkanocne ciasto z makiem.

Składniki:

pół kg mąki
opak. cukru waniliowego
opak. proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
kostka margaryny
jajko

opak. masy makowej [ja użyłam z Bakallandu]
jajko

skórka z jednej pomarańczy
łyżka masła
łyżka cukru

Przygotowanie:

Przesiać mąkę do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, roztopioną margarynę, jajko. Zamieszać na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie posiekać drobno skórkę pomarańczy. Obsmażyć na maśle, dodać cukier. Smażyć ok. 5 min do czasu kiedy skórka straci gorzki smak i stanie się miękka. Masę makową wymieszać z jajkiem.
Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę do tarty [ zostanie spory zapas ciasta z którego można zrobić ozdobę ciasta]. Nałożyć masę makową. Piec 20 min w temp. 200 st. a następnie 10 w temp. 160 st. Na jeszcze ciepłe ciasto nałożyć skórkę pomarańczową. Ciasto jest dobre gdy po wystygnięciu spędzi godzinę w lodówce. Do ciasta pasują lody pomarańczowe lub malaga.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz