czwartek, 11 lutego 2010

Drożdżówka z wiśniami




składniki:
1 kg mąki
500 ml mleka
150 g drożdży
5 jajek
1 łyżeczka soli
100 g masła
tłuszcz do wysmarowania formy
2 opakowania mrożonych wiśni
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, dodać szklankę ciepłego mleka i wymieszać. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozetrzeć żółtka z cukrem. W osobnej misce przesiać mąkę. Dodać do niej rozczyn, utarte żółtka, mleko, sól i wyrobić do póki ciasto nie będzie odcodzić od palców. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Blachę wysmarować olejem, wyłożyć ciasto. Dokładnie odsączyć wiśnie z soku i rozłożyć na cieście. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 st. ok 40 min. Po pół godzinie należy sprawdzić ciasto metodą suchego patyczka ( wsadzić wykałaczkę w ciasto, wciągnąć po chwili. Jeżeli wykałaczka jest czysta i nic sie nie przykleiło, ciasto jest gotowe).




Drożdżówkę najlepiej piec w lecie, kiedy na dworze jest ciepło. Drożdże najlepiej rozsną w temp. 25-35 st. ży zostawiać ich w słonecznym miejscu.






1 komentarz: