czwartek, 11 lutego 2010

Parpadelle ze słodką wieprzowiną



Składniki:

0,5 kg mielonej wieprzowiny
3 łyżki tartej bułki
1 jajko
2 łyżki pikantnej przyprawy do grilla
2 puszki pomidorów w cząstkach
łyżka suszonej bazylii i tymianku
szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
1/3 kostki margaryny
3 lyżki miodu
łyżka masła
łyżka płynnej czekolady
makaron parpadelle

Przygotowanie:

Do miski włożyć mielone mięso. Wymieszać z pikantną przyprawą, jajkiej, bułką i utoczyć z nich małe kulki (wychodzi ok 16). Na patelni rozgrzać margarynę z miodem. Usmażyć mięso. Przetrzeć przez sito pomidory i przelać sok do garnka. Podgrzać. Doprawić pieprzem cayenne, gałką muszkatołową, bazylią, tymiankiem. Cały czas gotując dodać czekoladę (złamie kwaśny smak pomidorów). Zagęścić sos łyżką masła. Ugotować makaron. Wyłożyć go na talerz, polać sosem i dodać mięso.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz